Opiniepijlers.nl gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor u als bezoeker verbeterd kan worden.
“Participatie is maatwerk.”
Dat zegt Willem van den Elzen, senior communicatieadviseur van de gemeente Oss. De gemeente kent liefst 24 kernen. “De bewoners leven in de kernen, kennen hun omgeving het beste en kunnen initiatiefnemer zijn voor ideeën. Daarom zijn we zorgvuldig omgegaan met de invulling van de gebiedsvisie.”
Om te bepalen welke thema’s er leven is de gemeente zelf de eerste gesprekken met belanghebbenden gestart. “We wilden weten wat iedereen belangrijk vindt in de gebiedsvisie. Clubhuizen zijn bezocht en we zijn met een camera de straat opgegaan. Voor verenigingen en organisaties zijn bijeenkomsten georganiseerd.”
De conclusie die de gemeente trok was dat de leefbaarheid in de kernen op orde was. Op één ding na: de burgerparticipatie. Hoe kunnen bewoners zelf initiatief nemen voor zaken in hun leefomgeving? Er werd een kwalitatief onderzoek opgezet. Enerzijds om te ontdekken of de getrokken conclusie klopte, anderzijds om te achterhalen hoe de gemeente, inwoners en belanghebbenden elkaar kunnen steunen bij het nemen van initiatief.
De gemeente sprak een aantal onderzoeksbureaus voor de opdracht. “Doorvragen is belangrijk, de diepte in gaan. Hoe ga je dat organiseren in het onderzoek? Participatie is maatwerk,” benadrukt Willem nog eens, “in Opiniepijlers hebben we de partner gevonden die dat als geen ander begrijpt.”
Gedurende negen dagen heeft Opiniepijlers honderden inwoners uit vijftien verschillende kernen gesproken. “Dit geeft een representatief beeld,” geeft Frank Bolder van Opiniepijlers aan. “Opiniepijlers is onafhankelijk en kent een journalistieke benadering. Hierdoor komen knelpunten aan de orde. Dat spreekt ons aan,” gaat Willem van den Elzen verder.
Na de straatinterviews over de gebiedsvisie werden vijf bewonersbijeenkomsten georganiseerd waarin Opiniepijlers de voorlopige resultaten presenteerde en gereflecteerd werd op de toekomst van de woonomgeving.
“Deze manier van het presenteren van resultaten geeft veel ruimte op verdieping op de thema’s,” aldus Frank Bolder, ”het direct kunnen voeren van een dialoog heeft op heikele punten tot meer onderling begrip geleid tussen bewoners en gemeente. En zelfs tot spontane burgerinitiatieven. Daar gaat het ons om.” Willem vult aan: “De wethouder Participatie noemt dit project als eerste voorbeeld van een burgerparticipatie project. Dan kun je wel stellen dat het geslaagd is.”
Wil jij met jouw gemeente en/of organisatie persoonlijk in gesprek gaan met jouw doelgroep? Lees hier meer over de werkwijze van of neem contact op met Opiniepijlers.